A gyűjteményről
Történet és technikák
Diafilmek
Link gyűjtemény
Rólunk írták
Technikai eszközök

A vármegyék szemléltetőeszköz tárai

szemlelteto [szemlelteto.jpg]Az iskolán kívüli oktatás-nevelés felkarolása érdekében a szabadművelődés igényeihez kapcsolódva az 1930-as évek második felében a megyék többsége rendelkezett szemléltető-eszköztárakkal. Állományuk nagyjából megegyezett, ez derül ki a Magyar Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium Központi, és a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye Népművelési Bizottsága diapozitív-jegyzékeinek összehasonlításából (címek, kockaszám). A Komárom megyéből fennmaradt katalógus érdekessége az, hogy viszonylag jelentős mennyiségű filmnyersanyagra készült diapozitívről számol be.

1942-ben jelent meg a „Kimutatás a Komárom vármegye Iskolánkívüli Népművelési Bizottságának birtokában lévő vetíthető film és üvegdiapozitív képsorozatokról az oktató és szórakoztató filmekről”- a füzet összeállítója Wiesenbacher József népművelési titkár.

A kis jegyzék 16 szakcsoportban vallás, hazafias nevelés, történelem, irodalom, földrajz, néprajz, mezőgazdaság, sport, egészség, kereskedelem, mechanika, fizika, geológia, őslénytan, természetrajz témakörben 517 összeállítás címét tartalmazta. Mivel ezek az összeállítások egyben önálló diaképek is voltak a tár 18.975 dialemezzel rendelkezett. Az állomány 90%-a filmnyersanyagra fotografált képekből állt. A diasorozatokat a megye pedagógusai, népművelői díjmentesen kölcsönözhették 8 napra. Az érdeklődők alkalmanként 4-5 sorozatot is igényelhettek. Mivel az összeállítások 1 példányban álltak rendelkezésre, levélben történő kérés esetén több címet is meg lehetett nevezni, hogy az kérések teljesíthetők legyenek. A jegyzék 35 mesesorozatot is mertetett (Hófehérke, Hüvelyk Matyi, Robinson, Az utolsó mohikán stb.) A film-diapozitívokhoz mellékelt kölcsönzési feltételekből az is kiderült, hogy a képekkel óvatosan kellett bánni és legfeljebb 20 másodpercig lehetett egy felvételt szemlélni, utána ajánlatos volt újat bemutatni, nehogy a felmelegedett film az átvilágítás hője következtében rongálódjon vagy balesetet okozzon.

A II. világháború éveiben a törékeny gyűjtemények többsége megsemmisült, vagy a későbbiekben szándékos rongálásnak esett áldozatul.

1928
A fenyőfa kitermelése és feldolgozása II.
Ipar, Iskolai, oktató, Mezőgazdaság
2000
A magyar népi iparművészet remekei
Ismeretterjesztő, Néprajz
1959
Puskin
Életrajz, Irodalom, Ismeretterjesztő
1954
Mese a szürke gidáról
Mese